funkčné klávesy kasa fik

Funkčné klávesy: Všetko čo potrebujete, máte po ruke

Funkčné klávesy alebo aj rýchle klávesy. Je to jedna z najviac využívaných funkcií v pokladniciach KASA FIK. Prečo? Pretože Vám to urýchli prevádzku a uľahčí prácu. Ak máte vyťaženú prevádzku a čas je pre Vás drahý, táto vychytávka sa Vám bude určite páčiť.

Funkčné klávesy: Čo to je?

Sú to tlačidlá, kde si nastavíte takú funkciu, akú potrebujete. Môžu to byť tie, ktoré využívate najviac alebo tie, ktoré chcete mať ihneď po ruke. Či už je to zľava na položku, poznámka k účtu alebo aj konkrétny produkt.

Najčastejšie využívané rýchle klávesy

Prinášame Vám niekoľko tipov, čo si nastaviť ako Vaše funkčné klávesy. Nenechajte sa však nimi obmedzovať, možností je mnoho. Vy si zvoľte to, čo je pre Vás naviac praktické.

  • Alternatívna mena
  • Ak prijímate aj cudzie meny, nie je nič ľahšie, ako vytvoriť si na ňu rýchly kláves. V prípade, že zákazník bude platiť cudzou menou, jednoducho kliknete na kláves, mena sa Vám prepne a vy pokračujete v predaji ďalej.

  • Najviac predávané položky
  • Funkčné klávesy si môžete jednoducho nastaviť na taký produkt, ktorý predávate najviac. V takom prípade si nastavíte na tlačidlo PLU kód danej položky. Tovar si môžete aj zoskupiť podľa Vašich kritérií a vytvoriť si skupinové dlaždice. Následne si vytvoríte rýchle klávesy pre tieto skupiny. O skupinových dlaždiciach ešte budeme písať.

  • Zľavy na položky
  • Nastaviť si môžete aj zľavu na položku. Na výber máte z dvoch typov. Prvým typom je absolútna zľava, kedy máte pevne stanovenú čiastku zľavy, napr. 1€. Druhým typom je percentuálna zľava. Aby Vám takáto zľava fungovala, vytvoríte si štítok, ktorý následne pridáte do rýchlych kláves.

  • Poznámka k účtu
  • Na funkčné klávesy viete využiť aj poznámky k účtu. Jediným tlačidlom viete napísať k danému účtu, čo potrebujete. Následne si v nastaveniach tlačiarne iba vyberiete, či chcete poznámky tlačiť alebo nie.

  • Ďalšie funkčné klávesy podľa Vašich potrieb
  • Možností, ako využiť funkčné klávesy, je mnoho. Toto sú základné typy, ktoré sa najčastejšie využívajú. Vy si však môžete Vaše klávesy nastaviť tak, ako Vám to vyhovuje. Ich výhodou je, že Vám urýchlia Váš predaj a všetko zjednodušia. Nemusíte zbytočne hľadať v tisíckach položiek.

funkčné klávesy a ich možné nastavenie

Koľko ich môžete mať? 

Počet rýchlych klávesov závisí na tom, aké máte zariadenie. Na zariadení HIT XL ich môžete mať až 14. Funkčné klávesy sú dostupné s programom PREMIUM. Konkrétny postup, ako ich nastaviť, nájdete v našom manuáli.