žiadosť o ekasa kód

Kód pokladnice eKasa: Ako si vybrať ten správny?

Potrebujete novú pokladnicu a ku nej aj eKasa kódy, ale nejako sa v tom strácate? Pomôžeme Vám. VRP a ORP sú dva druhy pokladníc, medzi ktorými si môžete vybrať. Čo tieto skratky znamenajú a o aké pokladnice sa jedná, sme si povedali v článku ORP a VRP: Aký je medzi nimi rozdiel? Teraz, keď ste sa už oboznámili s rozdielmi medzi nimi a vybrali si, je treba požiadať o kód pokladnice eKasa. Žiadosť Vám ponúka viacero možností. V tomto článku sa dozviete, ako si vybrať tú správnu.

Ako požiadať o kód pokladnice eKasa?

Žiadosť o kód nájdete na webe Finančnej správy. Je treba sa prihlásiť do Vašej osobnej zóny, kde v sekcii Formuláre nájdete Žiadosť o pridelenie kódu eKasa klient. Žiadosť má svetlozelený formulár, ktorý je treba vyplniť. Môže to však byť trochu chaotické, preto si teraz vysvetlíme, o aký kód požiadať. Predtým si však treba rozmyslieť niekoľko vecí.

Čo všetko treba premyslieť pred žiadosťou?

  1. Typ pokladnice: Ktorú pokladnicu budete používať? VRP alebo ORP?
  2. Miesto predaja: Kde budete pokladnicu používať? Bude to pevný bod, napr. kamenná predajňa alebo to bude vždy iné miesto, napr. budete dochádzať za zákazníkmi?
  3. Počet pokladníc: Koľko kusov pokladníc budete potrebovať? Budete mať viac pokladníc v kamennej predajni alebo budete ich mať viac prenosných? Alebo budete mať jednu?

Budete využívať pokladnicu ORP alebo VRP?

Vo Vašej žiadosti je potrebné ako prvé vybrať, či žiadate o ORP alebo VRP kód. Ak ste sa rozhodli pre pokladnicu KASA FIK HIT alebo KASA FIK HIT XL, žiadate o kód ORP. Ak ste sa rozhodli pre pokladnicu KASA FIK VRP, žiadate o VRP kód. Následne vyplníte všetky identifikačné údaje.
kód pokladnice ekasa ORP alebo VRP

Budete predávať na jednom mieste? Potrebujete neprenosnú pokladnicu

Ak máte jeden kamenný obchod v ktorom budete používať jednu pokladnicu, vyplníte adresu obchodu. Ak máte viac obchodov na rôznych adresách, pridáte si do žiadosti viacero pokladníc s rôznymi adresami. V žiadosti vyplníte Adresu predajného miesta a Hlavný predmet činnosti podľa SK NACE. Ak potrebujete pomocou tlačidla Pridať ďalšiu PEKK na uvedené predajné miesto. Ku každej pokladnici môžete uviesť novú adresu, kde budete neprenosnú pokladnicu používať. Ak potrebujete viacero pokladníc do jednej prevádzky, uvádzate stále tú istú adresu. Ak máte rôzne prevádzky, uvádzate rôzne adresy. Podstatné je, že s pokladnicou nemôžete hýbať a musí zostať na tej adrese, ktorú v žiadosti vyplníte. Takýmto spôsobom si pridáte toľko pokladníc, koľko potrebujete a na ktoré adresy potrebujete.
pridať novú PEKK

Budete predávať vždy inde? Potrebujete prenosnú pokladnicu

Ak potrebujete pokladnicu používať na rôznych predajných miestach, musíte si pridať tzv. prenosnú pokladnicu. Takúto si vyberáte v prípade, že predávate napríklad na festivaloch, trhoch, chodíte za zákazníkmi domov a podobne. Pridáte ju rovnakým spôsobom – pomocou tlačidla Pridať ďalšiu PEKK na uvedené predajné miesto, ale adresu nechávate prázdnu a namiesto toho zaškrtnete prenosná pokladnica e-kasa klient. Prenosnú pokladnicu si viete pridať do tej istej žiadosti, v ktorej máte aj neprenosnú pokladnicu. Do žiadosti môžete pridať aj viacero prenosných pokladníc.
prenosná pokladnica

Rôzne kombinujte pokladnice jedného typu

Dokopy teda existujú tieto typy kódu pokladnice eKasa:

  1. ORP neprenosný
  2. ORP prenosný
  3. VRP neprenosný
  4. VRP prenosný

Do žiadosti môžete Vaše pokladnice rôzne nakombinovať. Môžete si požiadať o niekoľko neprenosných pokladníc s rovnakými alebo rôznymi predajnými adresami. Pridať k nim môžete aj presnosné pokladnice, ktoré nemajú presne určené miesto predaja. Kombinovať však môžete iba pokladnice ORP s inými ORP pokladnicami. Rovnako pokladnice VRP môžete kombinovať iba s VRP pokladnicami. V jednej žiadosti nemôžete nakombinovať ORP aj VRP pokladnice. V prípade, ak potrebujete aj ORP aj VRP kódy, musíte si podať žiadosti minimálne dve.

Čo ďalej, ak už mám kód pokladnice eKasa?

Kódy ORP sa zobrazia vo Vašej Osobnej zóne na webe Finančnej správy v sekcii eKasa. Tam si stiahnete Váš inicializačný balíček, ktorý sa nahrá do pokladnice. Kód VRP spolu s prihlasovacími údajmi Vám prídu poštou na adresu Vášho sídla firmy. Do pokladnice VRP sa prihlásite pomocou prihlasovacích údajov. A potom už môžete predávať.