KASA FIK pokladnica u kaderníka

ORP a VRP: Aký je rozdiel medzi eKasa pokladnicami?

V súvislosti s eKasou sa vyskytujú rôzne pojmy a skratky, ktorým nie každý rozumie. VRP a ORP sú len jedne z mála, na ktoré môžete naraziť. Ak sa v tom strácate, pomôžeme Vám zorientovať sa. Aký je rozdiel medzi týmito dvoma typmi pokladníc?

ORP: Online registračná pokladnica

ORP pokladnica KASA FIK

ORP pokladnica od KASA FIK – HIT 10.


Jedná sa o klasické pokladnice, ktoré mali doteraz označenie ERP, čiže elektronická registračná pokladnica. Celý projekt eKasa spočíva v tom, že všetky pokladnice budú online v reálnom čase komunikovať s Finančnou správou. Preto sa pokladnice ERP premenovali a prepracovali na pokladnice ORP, čiže online registračné pokladnice. Takéto pokladnice sa Vám budú hodiť, ak máte prevádzku, ktorá má viac ako niekoľko desiatok bločkov denne. Čiže ak vydáte okolo 100 bločkov denne alebo potrebujete pokročilejšie funkcie, môžete zvážiť pokladnicu ORP. Tieto pokladnice sa jednoznačne hodia do vyťažených prevádzok, pretože disponujú zväčša mnohými funkciami. ORP pokladnicu musíte kúpiť iba u certifikovaných predajcov a KASA FIK je jedným z nich. Naše pokladnice ORP sú certifikované pre projekt eKasa a spĺňajú všetky náležitosti. Vybrať si môžete medzi pokladnicami HIT alebo HIT XL.

Ako funguje pokladnica ORP?

Aby Vám pokladnica ORP fungovala, musíte si požiadať na Finančnej správe o ORP kód pokladnice. Pokladnice ORP potrebujú pre svoje fungovanie prístup k internetu, aby sa mohli spojiť s Finančnou správou. Ideálnym riešením je Wi-Fi, ale môžete si zaobstarať aj mobilný internet a vytvoriť si tzv. Wi-Fi hotspot. Pripojením pokladnice na internet sa všetky Vaše dáta a účtenky automaticky odošlú na Finančnú správu. Nie je treba, aby ste čokoľvek ručne odosielali, všetko sa vyrieši samo. Do Vašej pokladnice je potrebné nahrať spomínaný ORP kód, pripojiť ju k internetu a o viac sa nestaráte.

Čo robiť pri výpadku internetu ak máte ORP?

Ak sa náhodou stane, že Vám internet vypadne, nemusíte hneď panikáriť. Pokladnice ORP majú aj tzv. chránené dátové úložisko (CHDÚ), kam sa všetky doklady odosielajú taktiež. V situácii, že Vám vypadne internet, bločky sa odošlú do CHDÚ a zákazníkovi vystavíte paragon. Následne pri opätovnom pripojení k internetu sa automaticky všetky údaje a účtenky uložené v CHDÚ odošlú na Finančnú správu. Jediné, na čo musíte dohliadnuť je, aby takýto výpadok internetu netrval dlhšie ako 48h.

VRP: Virtuálna registračná pokladnica

VRP

VRP pokladnica od KASA FIK.


Jedná sa o pokladničný program, ktorý je od Finančnej správy. Nájdete ho na webe Finančnej správy, odkiaľ si ho môžete bezplatne stiahnuť. V tomto prípade sa však jedná iba softvér. Preto je nutné si VRP program otvoriť vo vlastnom počítači, tablete alebo mobile a zaobstarať si aj tlačiareň. KASA FIK však ponúka elegantné riešenie aj tejto pokladnice. Spomínaný program VRP je nahratý v prenosných mobilných pokladniciach, ktoré majú zabudovanú tlačiareň. V prípade, že si kúpite VRP pokladnicu od KASA FIK, nepotrebujete k nej už nič ďalšie dokupovať a všetko potrebné máte v jednom zariadení. Tento typ pokladnice sa hodí pre tých, ktorí vystavia iba malé množstvo účteniek a nepotrebujú žiadne rozšírené funkcie. Vhodná je aj na stánkový predaj alebo vtedy, keď potrebujete mobilnú pokladnicu, ktorá funguje na batériu.

Ako funguje pokladnica VRP?

Pre fungovanie tejto pokladnice je potrebné požiadať si o VRP kód na Finančnej správe. Na základe tejto žiadosti Vám Finančná správa pošle prihlasovacie údaje na sídlo Vašej firmy, pomocou ktorých sa do pokladnice prihlásite. Pokladnica VRP nemá žiadne CHDÚ, takže funguje iba v online režime. To znamená, že musíte byť neustále pripojený na internet v podobe Wi-Fi. Do pokladnice KASA FIK VRP môžete vložiť aj dátovú kartu a Wi-Fi v takomto prípade nie je potrebné. Ak internet nemáte, pokladnica Vám nebude fungovať.

Čo robiť pri výpadku internetu ak máte VRP?

Rozdiel medzi ORP a VRP je ten, že pokladnica VRP musí byť na internet pripojená stále. Ak dôjde k výpadku internetu, pokladnica nefunguje a Vy s ňou neviete vôbec pracovať. Možnosťou je iba ručné vystavenie paragónov. Tie musíte následne pri opätovnom pripojení internetu zadať do pokladnice a ručne odoslať na Finančnú správu.

Porovnanie ORP a VRP pokladníc

V tejto tabuľke nájdete jednoduhé porovnanie oboch typov pokladníc. Sami potom musíte zvážiť, ktorý typ je pre Vás ten najlepší. Nezabudnite, že pre oba typy pokladníc je potrebné zažiadať Finančnú správu o iné kódy. Viac o tom, o aké kódy si požiadať, nájdete v tomto článku.
ORP a VRP pokladnica

Pokladnica ORP Pokladnica VRP
vyžaduje eKasa klient kód ORP vyžaduje kód VRP a prihlasovacie údaje
funguje aj pri výpadku internetu bez internetu je nefunkčná
pri výpadku internetu sa údaje odošlú automaticky pri výpadku internetu musíte ručne nahodiť všetky bločky a ručne ich odoslať na FS
cca 10.000 položiek max. 3000 položiek
možné pripojiť príslušenstvo ako váhu, platobný terminál, ručný skener a pod. nie je možné pripojiť žiadne príslušenstvo
množstvo rozšírených funkcií ako napr. sklady, vzdialená správa, rýchle klávesy, mapa stolov atď. iba základné funkcie ako uzávierka a kategórie produktov
vhodné pre prevádzky s viac ako 100 účtenkami denne vhodné pre prevádzky s max. 100 účtenkami denne
ku pokladniciam KASA FIK HIT nie je treba nič dokupovať ku pokladniciam KASA FIK VRP nie je treba nič dokupovať
vyššie náklady, avšak program PREMIUM Vám počiatočné náklady znižuje o polovicu nízke náklady
KASA FIK pokladnice HIT a HIT XL KASA FIK pokladnica VRP