stravenky

Stravné lístky v online registračnej pokladnici

Chcete vo svojej prevádzke prijímať aj stravné lístky? Evidencia stravných lístkov v online registračnej pokladnici môže byť pre mnohých podnikateľov strašiakom. Do karát nehrajú napríklad rôzne sadzby DPH. Poradíme Vám, ako s evidenciou stravných lístkov zatočiť. Je na to jedno veľmi jednoduché riešenie.

Stravné lístky: Čo hovorí zákon?

Pracovať budeme so zákonom č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice. Ten ustanovuje pojem „tržba“ a jej evidenciu v pokladnici eKasa. Tento zákon hovorí čo je to tržba. Zároveň sa spomína, že podnikateľ je povinný za príjem tržby predajom tovaru alebo poskytnutím služby vystaviť pokladničný doklad. Tržba pritom môže byť prijatá hotovosťou, platobnou kartou alebo poukážkou.

Pokladničný doklad má isté náležitosti, ktoré sú uvedené v § 8 ods. 1 alebo ods. 2 tohto zákona. Pozitívna správa však je, že evidovať druh platby nie je jednou z nich. To znamená, že nemáte žiadnu povinnosť uvádzať na bločku spôsob platby. Nech už platil zákazník akokoľvek.

Čo z toho vyplýva?

V prípade, že chcete prijímať stravné lístky, odporúčame Vám ich evidovať ako hotovosť. Predstavte si ich jednoducho ako bankovku. Pozor si musíte dať iba na jednu vec. Stav pokladnice Vám musí sedieť s vykázanými tržbami. Stravné lístky sa tým pádom počítajú do stavu pokladnice. Platí to aj v prípade, že budete robiť uzávierky. Potrebujete do účtovníctva presnú sumu stravných lístkov? Nie je nič ľahšie ako spočítať zvlášť sumu stravných lístkov a hotovosti.

Ako na stravné lístky v pokladnici KASA FIK?

Pokladnice KASA FIK Vám ponúkajú 3 možnosti platby. Hotovosť, platobná karta alebo stravné lístky. Je však nutné, aby zákazník zaplatil celú zúčtovanú čiastku jedným spôsobom. Uveďme si príklad. Ak má zákazník platiť 15.36€, musí Vám zaplatiť celú túto čiastku 15.36€ jedným spôsobom. Teda buď hotovosťou, kartou alebo stravnými lístkami. V prípade platby kartou vyberiete platobnú metódu platba kartou. Ak dôjde na platbu hotovosťou alebo platbu stravenkami, vyberiete platobnú metódu hotovosť. Všetky zákonné povinnosti budú takýmto spôsobom splnené.

Rozdeliť jeden účet na viacero platobných metód zatiaľ nie je možné. Naši vývojoví experti však neustále pracuje na zlepšovaní našej aplikácie. Delenie platobných metód je preto jedným z pripravovaných zlepšení.